Pann on vahend, mis leiab kindlasti igas majapidamises kõige enam kasutust. Seega tuleks valida selline, mida on mugav kasutada, samas kestaks kaua, oleks jätkusuutlik, tervisele ka liiga ei teeks ning toit oleks imehea. Millist materjali eelistada? Teen kiire ülevaate nelja enamlevinud materjali plussidest ja miinustest:
PANNI MATERJAL | PLUSSID | MIINUSED |
MALM | + kestab aastakümneid + väga vastupidav + võimalik taaskasutada + hea hind + saab kasutada pliidil või ahjus + hoiab toidu kaua soojana + ei ohusta tervist + hea praadimiseks või hautamiseks + võib kasutada metallist labidat jms + kannatab kõrgeid temperatuure | – tüütum hooldada – massiivne/raske – soojeneb veidi kauem – toitu ei tohi pannile seisma jätta kauaks – happelised toidud rikuvad pinda(taastatav muidugi) – võib roostetama hakata vale hoolduse korral |
ROOSTEVABA TERAS | + lihtne hooldada + kergem, kui malmpann + soojeneb kiiremini, kui malmpann + lihtne kasutada ka happeliste toitude valmistamisel + kestab samuti kaua + väga vastupidav + võimalik taaskasutada + saab kasutada pliidil või ahjus + kannatab kõrgeid temperatuure | – kasutada tuleb veidi suuremat õlikogust – valesti kasutades hakkab toit kinni – eeldab kasutamisel suuremaid oskuseid/harjumist – samuti massiivne |
KERAAMILISE KATTEGA | + saab peaaegu täiesti õlivabalt küpsetada + toit ei nakku + mugav ja kiire kasutada ning puhastada + kannatab suuremat kuumust, kui teflonpann + võib toitu hoiustada + ei ohusta tervist | – ebaühtlane soojusjaotus – ei ole väga kauakestev, võrreldes kahe eelnevaga – ei kannata kõrgeid temperatuure – suure tõenäosusega ei saa taaskasutada |
TEFLON KATTEGA | + saab peaaegu täiesti õlivabalt küpsetada + toit ei nakku + mugav ja kiire kasutada ning puhastada + kerge | – kestab kuni ca 5 aastat – ülekuumenemisel võivad erituda ohtlikud gaasid – teflonkate on ju tegelikult puhas keemia.. – ei tohi eelsoojendada – suure tõenäosusega ei saa taaskasutada |
PS! Kõikide pannide puhul on pikaajalise kestvuse eelduseks see, et neid on õigesti hooldatud ja kasutatud!
Panne kasutades ja hooldades tuleb kõigi materjalide puhul meeles pidada järgimisi asju:
- pese alles siis kui pann on jahtunud
- külma vett ei tohi pannile panna
- pese pehme svammi ja veega
- ära kasuta metallist pannilabidaid(malm on erand, aga pigem kasuta ikkagi muud) ja lõika pannil toitu
- ära pese panne nõudepesumasinas, kuigi mitmed tootjad ütlevad, et see on nende toote puhul ohutu
Malmpanni hooldus:
- enne esmakordset kasutamist õlita pann üleni taimerasvaga sisse, aseta küpsetuspaberile ja pane ahju ca 200-250C tunniks või kaheks
- edaspidi tuleb aeg-ajalt pärast kasutamist puhas pann taimerasvaga õrnalt üle määrida ja nii iga kord kui tundub, et panni kaitsev õlikiht hakkab kaduma. Malmpann on poorne ja see rasv kaitseb seda, samuti tekitab aja jooksul mittenakkuva kihi, ehk siis malmpann ei võta ka toitu kinni. Mida rohkem kasutada, seda paremini see toimib
- ära leota
- peale pesu peab pann(i) korralikult ära kuiva(ta)ma- rooste tekkimise oht
- kinnikõrbenud toidu saab eemaldada soola ja vee abil
- rooste ja vana rääsunud rasva saab eemaldada seebikivi lahuse ja äädika abil
Roostevabast terasest panni hooldus:
- võid kasutada ka nõudepesuvahendit
- vahest tekivad pannile plekid, kui liiga kuumaks on aetud. Need saab eemaldada äädika ja vee lahusega
- sära saab vee ja söögisooda abil tagasi
Keraamilise kattega panni hooldus:
- võid kasutada ka nõudepesuvahendit
- leota kuuma veega, et kõrbenud plekkidest lahti saada
- eriti tugeva pleki puhul keeda pannil vee ja äädika lahust
- vee ja söögisooda lahus aitab ka tugevaid plekke eemaldada
Teflon kattega panni hooldus:
- võimalusel kasuta ainult paberit/pehmet lappi panni puhastamiseks
- kui see ei aita, siis proovi sooja veega
- mõlema eelneva katse ebaõnnestumisel, proovi pesuvahendiga
Mis pannid meil on?
- Kaks malmpanni. Üks on kinnikeeratava käepidemega ja teine selline, mis nö ääre taha kinni jääb, aga vales asendis ei hoia. Seega kallutada või tõsta pole väga mugav, sest käepide võib ära tulla ja oi oi oi…
- Üks teflonkattega pann. Saime kingituseks. Kasutame pea igapäevaselt. Kiire ja mugav, aga ise ei osta.
- Üks keraamilise kattega pann. Saime ka kingituseks. Kasutust väga ei leia. Kuna see on päris väike, siis olen sellega mugavalt seemneid röstinud. Muidu seisab niisama.
Panni valikul tuleb jälgida ka pliidiga sobivust. Nt puuküttega pliidile kohe kindlasti ei sobi teflonpann(kui sa just temperatuuri termomeetriga pingsalt ei jälgi 😀 ). Rohelisemalt mõeldes on parimad metallist pannid. Miks? Kestavad väga kaua ja suurimaks plussiks on taaskasutuse võimalus. Teflon- ja keraamilise kattega panne keegi ilmselt “osadeks” võtma ei hakka ning ei saagi! Metalli saab aga lõpmatult ümber töödelda ja ei tekita kasutut prügi juurde. Kui oma metallist panniga õigesti ümber käid, saavad isegi su lapsed neid kasutada! See on ju nii vahva ja armas mõte, vähemalt minu jaoks.
Ikka päikest ning särisevaid panne! 🙂